Чудесна сеоба птица

Објављено петак, 13 октобар 2017

Премијерно и наша школа ове године у праћењу велике сеобе птица. Предвиђа се да ће ових недеља, милиони птица напустити Европу, кко би одлетели на „зимовање“ у топлу Африку. Дуг је пут који оне прелазе.

Возом смо стигли у Овчарско-Кабларску клисуру, где нас је чекало истраживање кроз три локације на поменутом локалитету. Прва авантура је била вожња катамараном, где нас је испред ТОЧ-а, дочекао Горан Николић, који нас је упутио у лепоте Западне Мораве и клисуре. Након тога смо обишли и стару школу у Овчар Бањи, где нам је господин Зоран Рајичић презентовао изложбу у вези заштите угрожених врста у овом заштићеном добру. Као прави домаћин, по завршеном излагању, организовао је квиз после ког нас је угостио слатким послужењем и течним освежењем.

Трећи део авантуре се одвијао у орнитолошком кампу, где нас је дочекао орнитолог Урош Пантовић, који нас је кратком и занимљивом причом упознао са методом прстеновања птица.

Захваљујући доброј организацији представника из удружења „Сове на опрезу“ и Туристичке Организације Чачка провели смо диван септембарски дан у природи.

p1

p3

p2