Школска библиотека

Објављено понедељак, 15 март 2010

* Рај сам одувек замишљао као неку врсту библиотеке, Борхес

* Без књиге не само што рано пада мрак, него ни свитање није право раздањење. Без књиге је поглед у понор управљен, а обескњижени човек је самом себи окренуо леђа, Р.Б. Марковић

Школска библиотека Основне школе "Свети ђакон Авакум" је почетком школске 2004/05. године на задовољство свих корисника свој књижни фонд преселила у нови, потпуно одговарајући простор и започела ново дружење са читаоцима.

Књижни фонд се у складу са финансијским могућностима школе, уз велику и несебичну помоћ ученика и родитеља, сталних донатора, сарадника и пријатеља редовно допуњава новим комплетима школске лектире и другим насловима за потребе редовне наставе језика и књижевности и других наставних области. Дружење са књигом је свакодневна и омиљена активност и потреба наших ученика.

Захваљујући несебичној помоћи родитеља наших ученика у току ове школске године, школска лектира ће бити доступна сваком нашем ученику. Овом приликом се захваљујемо свим родитељима који су нам у томе помогли.

Библиотека организује веома често успешне књижевне сусрете, дружења и радионице са песницима и писцима за децу и одрасле. Ове године угостили смо Недељка Попадића, уредника књижевног часописа за децу "Витез", Оливеру Цупаћ, песникињу из Чачка, Гордану Тимотијевић, уредника у издавачкој делатности библиотеке "Стефан Првовенчани" у Краљеву, а у плану је и промоција Изабраних дела проф. Велибора Јовановића, књижевника из Прибоја.

Нема сумње да је роман "Неимари" Косте Петровића, издат поводом 190-те годишњице Хаџи-Проданове буне био најчитанија књига у последњих неколико година. Занимљиво је да су поменути роман прочитали и заволели готово сви ученици старијих разреда.

Школски библиотекар редовно прати иновације у библиотечко-информационој делатности и присуствује семинарима за школске библиотекаре. Ове године је у просторијама Регионалног центра одржан веома користан и квалитетан семинар из библиотечке струке. Предавачи из Народне библиотеке Србије и чачанске библиотеке су кроз низ конкретних предавања упознали представнике основних и средњих школа Моравичког округа са актуелностима у обављању ове веома важне културно-просветне делатности.

Важно је истаћи да наставно особље, професори српског и руског језика, сваке године посећују сајам књига у Београду и на тај начин прате светске токове у издавачкој делатности. Представници наше школе су обишли 53. међународни београдски сајам књига, који је ове године био изузетно посећен, јер је књигу, како то она и заслужује, назвао НЕОДОЉИВОМ.

Песничка радионица у школској библиотеци

На иницијативу Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис" 28. октобра 2008. године у предивном простору школске библиотеке веома успешно је реализована Песничка радионица, намењена првенствено ученицима млађих разреда. У присуству Бошка Обрадовића и Дубравке Илић, радника Градске библиотеке и Новака Јовановића, школског библиотекара, Гордана Тимотијевић, песник из Краљева, је на задовољство присутних ученика наше школе лепим, бираним речима држала пажњу присутних и ученике веома успешно увела у свет маште и поезије.

Гордана Тимотијевић, књижевник, преводилац, писац књига за децу и уредник у издавачкој делатности библиотеке "Стефан Првовенчани" у Краљеву је руководећи радионицом била веома узбуђена и обрадована предивним дечјим песничким рецептима.

Најуспешнији и најукуснији песнички рецепти су:

Рецепт за најбољу библиотекарку, Владимир Бошковић, други разред

За најбољу библиотекарку је потребно: два килограма лепоте простора, за њену чистоћу сто колограма мириса. Библиотекару треба сто грама осмеха, ђацима само мало добре воље. У читаоници је неопходна бар двеста литара лепог читања и сто литара уредних књига.

Рецепт за добро знање, Раде Петровић, трећи разред

За добро знање потребно је: хиљаду грама памети, десет колограма вечног знања, сто грама доброг читања, триста грама мудрости и по шесто грама вредног учења. Како се прави торта знања? Памет се стави у чинију и прелије пудингом. Дода се шесто грама учења и припреми шлаг од дивљих јагодица. Шлаг се прелије преко учења и украси са триста грама мудрости и сто грама доброг читања.

Рецепт за дургарство, Татјана Живковић, четврти разред

За другарство је потребно неколико правих другова. Од састојака треба додати: пет килограма љубави, два килограма доброте, петсто грама разумевања и бар триста грама поверења. Све то саставити и добро промешати. Прелити са двадесет пет искрених осмеха и додати мало слатких тајни.